woensdag 24 februari 2010

Breskens I: Kieviten on the move!

Al een tijdje geleden sprak ik met Johannes Luiten af dat we vandaag op Zeeuws-Vlaanderen zouden gaan vogels kijken. Collega Huibert van den Bos wilde ook wel mee. Om kwart voor acht rijden we de tunnel in en een goed half uur later parkeer ik de auto voor het eerst dit jaar bij 'misschien wel de beste telpost van Nederland'. De omstandigheden zijn best goed: grotendeels bewolkt en een zwak briesje uit het zuiden. Als we ons geïnstalleerd hebben blijkt dat we aan de late kant zijn. We zien overal groepen Kieviten vliegen. Na ons eerste teluur (8.30u-9.30u) staat de teller al op 15000 Kieviten! We hebben samen maar zes ogen en dat is eigenlijk te weinig. Toch wordt het een schitterende telling en dat in februari... Naast uiteindelijk bijna 22000 Kieviten noteren we ook onder meer een Grote Zilverreiger, 24 Boomleeuweriken, een Grote Gele Kwikstaart, tientallen Witte Kwikstaarten en 74 Grote Lijsters. Zie hier voor de volledige telling. Om 11.00u is de trek nog niet helemaal klaar, maar we willen ook nog wat andere soorten zien. Eerst rijden we naar het meest westelijke deel van Zeeuws-Vlaanderen, waar ten noorden van Retranchement een nieuw natuurgebiedje (de Willem Leopoldpolder) is aangelegd. Hier is al meer dan een maand een Ruigpootbuizerd aanwezig. Deze vogel vinden we al snel, zittend op een paaltje. Hij laat zich goed zien, maar vliegt ook snel op. In de daaropvolgende vijf minuten probeer ik wat foto's te maken, maar de vogel vliegt steeds op en landt uiteindelijk buiten ons blikveld.

Verder zien we hier wat eenden en steltlopers, maar geen bijzonderheden. Omdat in deze omgeving ook enkele Taigarietganzen zijn gezien, doorkruisen we de omliggende polders, maar zonder resultaat. Een kort bezoek aan de Verdronken Zwarte Polder levert ook niets noemenswaardigs op, dus we rijden snel door naar het Voorland van Nummer Een. Daar zien we een Slechtvalk, twee Kleine Rietganzen en een aantal Zeehonden op de Hoge Platen en wat Witte Kwikstaarten en Rietgorzen op het eilandje voor de kijkhut. Bij de Plaskreek vindt Johannes vlotjes een fraaie adulte Roodhalsgans in een groep Brandganzen. Deze vogel werd hier de afgelopen dagen overigens ook al gemeld.

Ook hier trekt een aantal foeragerende Rietgorzen onze aandacht. De volgende stop is bij het Paulinaschor waar ook deze winter een groepje Grauwe Gorzen overwintert. Helaas laten deze beestjes zich niet horen of zien en moeten we het doen met een jagende man Blauwe Kiekendief en twee overtrekkende Ooievaars.

We laten vervolgens de Braakman links liggen, en steken in één ruk door naar het Verdronken Land van Saeftinghe. Daar werd de afgelopen weken af en toe een Zeearend gezien. We scannen het gebied uitgebreid op verschillende plekken, maar van een Zeearend geen spoor... Opvallend is wel het enorme aantal foeragerende kiekendieven. We tellen rond de dertig Bruine Kiekendieven en tien Blauwe Kiekendieven. Op grote afstand zit een Bonte Kraai en er vliegt en adult zomer Zwartkopmeeuw langs, misschien wel op weg naar de kolonie bij Antwerpen... Om een uur of vier lassen we een 'break' in en nuttigen we een heerlijke omelet en een goed bier in een gezellige bruine Zeeuws-Vlaamse herberg. Als we daarna nogmaals zonder resultaat naar de Zeearend gezocht hebben, besluiten we de dag af te ronden met een zoekactie naar Velduilen op het Paulinaschor en in de Braakman-noord. Op geen van beide plekken wordt onze ijver beloond, al is het jagende Smelleken bij het Paulinaschor wel het vermelden waard. Alles bij elkaar toch een heerlijke vogeldag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten