donderdag 25 februari 2010

Scoren op Walcheren...

Na een heerlijke dag vogels kijken gisteren, doe ik vanmorgen met Johannes en rondje in de buurt. We starten op Westkapelle bij het Zuiderhoofd. Daar is de 1e wk IJsduiker die hier al vijf weken verblijft snel gevonden. Hij duikt zoals gebruikelijk regelmatig onder, maar blijft op afstand. Toch wel bijzonder dat deze IJsduiker al wekenlang zo plaatstrouw op zee verblijft... Er zitten vandaag geen meeuwen op de zeedijk en we kunnen de Sneeuwgorzen ook niet vinden. Wel vliegt er een fraaie adult winterkleed Dwergmeeuw langs. In het Vroon zwemt een vrouwtje Nonnetje, wat voor Westkapelle en omgeving best bijzonder is. Richting Domburg rijdend zien we nog twee Casarca's en bij een groepje van 14 Rotganzen lopen ook nog steeds vier Witbuikrotganzen. Dat zijn de laatste achterblijvers van de maximaal 16 exemplaren die hier gezeten hebben.

Hoewel de omstandigheden niet ideaal zijn (vrij harde wind en guur), wil Johannes graag bij Oostkapelle even de Boomklevers proberen. Er worden hier nu al enkele weken twee Boomklevers gehoord en gezien, maar ik ben er nog niet langs geweest. Met lichte tegenzin ('dit is toch geen weer voor bos-vogelen') parkeer ik de auto even later op de bewuste plek. Tot mijn stomme verbazing vinden we binnen twee minuten beide vogels. Ze roepen vlak bij elkaar en laten zich ook nog even zien. Pas mijn tweede waarneming van deze soort op Walcheren! Ons volgende doel is Neeltje Jans, waar we in een uurtje tijd een mooie score realiseren. We zien twee Kuifduikers (haven Topshuis), drie 1e wk Kuifaalscholvers (binnenhaven) en een vrouwtje Topper en een 1e wk Parelduiker in de havens bij de mosselkwekerij.

Naar die laatste heb ik al verschillende keren tevergeefs gezocht, maar nu is het raak. Het is een klassieke vogel, inclusief de opvallende witte dijvlek. Omdat de ochtend alweer op z'n einde loopt rijden we terug naar Walcheren, waar we het Zandvoortweggebied nog willen 'doen'. Op zoek naar Kleine Rietganzen zien we in de Domburgse Watergang langs de Frederik Barbarossaweg een IJsvogel. Dit beestje vangt een visje en vliegt snel weer weg. Net als we verder willen rijden, zie ik een lijntje 'Blauwe Reigers'. Als we de vogels in de kijker hebben, roepen we tegelijk: 'KRANEN!' Wat een geweldige verrassing! Hoewel de Kraanvogels ons al half gepasseerd zijn, spring ik snel uit de auto om foto's te maken.

We tellen er niet minder dan vierentwintig! Dit is misschien wel de grootste groep die de laatste twintig jaar op of boven Walcheren is gezien. We bellen snel wat andere vogelaars en kunnen de vogels nog zeker tien minuten volgen. Nadat ze wat rondjes gedraaid hebben boven het Zandvoortweggebied verdwijnen ze over Sint Laurens richting Veere. Later horen we dat alleen Sander Lilipaly ze nog heeft kunnen oppikken boven Veere. Op mijn foto's blijkt het om allemaal volwassen vogels te gaan. Dat het vandaag goed raak was met de Kraanvogels, blijkt wel uit het gegeven dat Pieter Westerbeke op ongeveer hetzelfde tijdstip 16 Kraanvogels over het Schor van Ritthem zag vliegen en dat Gert van Bergeijk er zeventien aan de grond zag in de Leendert Abrahampolder bij Kats. Voor andere waarnemingen van Kraanvogels vandaag elders in Nederland, zie hier. Ons bezoekje daarna aan het Zandvoortweggebied levert nog drie Kleine Rietganzen, twee Grutto's, twee Kemphanen en onze eerste Lepelaar van het jaar op. Heel tevreden met de waarnemingen van vandaag zet ik Johannes in Sint Laurens weer af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten