zaterdag 6 februari 2010

De zestiende winter ...

Vanmorgen gaat Johnny Rommens met me mee vogels kijken op Walcheren. Hij gaat al een paar jaar regelmatig alleen op pad, maar kent nog geen andere vogelaars. Nadat we kennis gemaakt hebben rijden we naar het Schor van Rammekens. Daar constateren we dat het hoog water is. Van de Wilde Zwanen geen spoor vandaag. Hier zien we wel een slordige 200 Kleine Rietganzen naar noordoost overtrekken en ook vliegen er twee Oeverpiepers rond. Een korte inspectie van de Ritthemse spuikom levert de te verwachten eendensoorten op, maar geen Nonnetjes meer. Langs de Poortersweg staat een Kleine Zilverreiger te wachten op een foto.

Daar helpen we hem aan en we rijden verder naar de draaibrug bij Souburg. Daar blijkt één boterhammetje voldoende om de Zwartkopmeeuw het dorp uit te lokken.

Hij laat zich vervolgens een kwartier vooral vliegend mooi zien. Ik blijf het een geweldige vogel vinden. Al sinds november 1994 (toen hij hier door Floor Arts werd ontdekt) overwintert deze vogel hier. Omdat hij bij de ontdekking zijn juveniele kleed ruide naar eerste winterkleed, weten we dat deze Zwartkopmeeuw afgelopen zomer 15 jaar is geworden! Vooral de laatste paar jaar ben ik steeds benieuwd of de vogel in het najaar weer terug komt. Misschien heb ik wel een zwak voor deze Zwartkpomeeuw omdat hij voor het eerst op dook, juist toen ik met vogels kijken begon. Onze volgende stop is bij de Oranjemolen. Hier wordt nog steeds af en toe de IJsduiker gezien, die al sinds 29 december aanwezig is. Helaas laat deze vogel zich niet vinden, maar we zien wel de bekende onvolwassen Kuifaalscholver. Om vanmorgen toch nog een IJsduiker te zien, rijden we maar door naar Westkapelle. Bij het Zuiderhoofd zit ook al enkele weken een onvolwassen vogel op zee. Die is snel gevonden en laat zich leuk zien.

In een kwartier tijd duikt hij een aantal keer, waarvan één keer succesvol. De blauwkleurige prooi laat hij echter even later los. We doen nog even de zeedijk aan en rijden en doorkruisen dan Walcheren nog door de polders, maar bijzondere soorten zien we niet meer. Desondanks een lekker ochtendje gehad!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten