woensdag 28 juli 2010

Driedaagse in noord-Nederland... DAG 1

Al enkele maanden geleden planden Johannes en Thomas Luiten en broer Pieter en ik een driedaags rondje in het noorden van het land. Ik heb de afgelopen tien jaar inmiddels een stuk of vijf van dit soort tripjes gemaakt en meestal verlopen die behoorlijk succesvol. Naast het meepakken van zoveel mogelijk leuke soorten is het doel altijd om zelf wat leuks te vinden. De laatste keer (juli 2008) resulteerde dat in de ontdekking van een Bonapartes Strandloper bij Westhoek (gevonden door Thomas). Doelsoorten in het Lauwersmeergebied waren de hier al langer aanwezige Blonde Ruiter en Gestreepte Strandloper en verder Grauwe Kiekendieven, Zeearend, Reuzensterns, Porseleinhoen en Kwartelkoning. In de kop van Noord-Holland hoopten we in elk geval Lachsterns te zien en op de terugweg planden we een bezoek aan het Fochteloërveen, in de hoop daar Slangenarend, Kraanvogel en Klapekster te zien. We wilden tenslotte in Drenthe nog Grauwe Klauwieren zien. Naast dit alles hoopten we ook deze keer veel steltlopers te zien en een goede soort te ontdekken.

Ik vertrok op woensdagochtend 28 juli om 1.40u vanuit Middelburg en twintig minuten later stapte Pieter in Goes in. Tegen 3.30u stonden we in Ouderkerk aan de IJssel bij Johannes voor de deur en om vijf uur sloot Thomas zich bij ons aan op een carpoolplaats in Zwolle. Nog voor 6.30u stonden we in de Ezumakeeg aan de westzijde van het Lauwersmeergebied. Hier wemelde het van de Kemphanen. Thomas telde er 1300! Verder vielen de steltloperaantallen wat tegen. Dit betekent voor ons overigens nog altijd veel meer vogels dan in de Zeeuwse Delta... We kwamen op 85 Bontbekplevieren, 20 Kleine Plevieren, 37 Kleine Strandlopers, 35 Krombekstrandlopers, 2 Temmincks Strandlopers en 18 Bosruiters. Daarnaast vonden we in het noordelijke deel de beide zeldzamere steltlopersoorten die hier al langer aanwezig waren: de Gestreepte Strandloper en de Blonde Ruiter. De Gestreepte Strandloper liep tussen Kemphanen, maar was er eenvoudig uit te pikken. De Blonde Ruiter foerageerde solitair en op afstand. De kenmerkende okergele kleur was opvallend. Hoewel we het jammer vonden dat vooral die laatste soort niet wat dichterbij liep, waren we toch erg tevreden dat we twee 'targets' al binnen hadden. We zagen hier verder ongeveer 50 (!) Zomertalingen, een Slechtvalk, een niet al te fitte Reuzenstern en een stuk of 15 Baardmannetjes.

Onze volgende stop was bij Achter de Zwarten. Dit is een uitkijkpunt aan de noordoostzijde van het gebied. Hier zagen we onder meer een Kleine Zwaan, 7 Reuzensterns, 30 Kleine Strandlopers, 170 Kemphanen en 8 Bosruiters. Op weg naar Paesens, waar we met hoog water veel steltlopers hoopten te zien, zagen we in de Bantpolder een vrouwtje Blauwe Kiekendief vliegen. Vermoedelijk een zwervende niet-broeder. Auto in de berm en een plaatje gemaakt.

Bij Paesens genoten we van een lekker wandelingetje naar de punt van de pier, maar door het wel erg hoge getij zaten de meeste vogels ver weg. Hier noteerden we wel een slordige 30 Krombekstrandlopers. In het plasje tegen de dijk aan zagen we 220 Bontbekplevieren, 18 Kleine Strandlopers, 3 Krombekstrandlopers en 20 Groenpootruiters. Ik maakte tussen de bedrijven door nog een plaatje van een paar Boerenzwaluwen.

Toen we op weg waren naar Noord-Holland om daar Lachsterns en bollenveldjes te gaan 'doen', bereikte ons het bizarre bericht dat er 's morgens op de zuidpier van IJmuiden een Siberische Grijze Ruiter was gezien en gefotografeerd. Dit is pas de derde keer dat deze soort in Europa is vastgesteld en de eerste keer in Nederland! Omdat we toch al in de goede richting reden, konden we de route rustig vullen met het bekijken van de foto's, het elkaar bijpraten over hoe zo'n ding er uit ziet, enzovoorts. Uiteindelijk besloten we wat lafjes af te wachten of anderen de vogel voor ons terug zouden vinden en gingen we zelf 'gewoon' Lachsterns zoeken. Dat lukte vrij aardig, want op de eerste de beste plek was het meteen raak! We zagen in totaal vijf adulte Lachsterns zowel foeragerend boven sloten als aan de grond in groepen meeuwen. Ze lieten zich prima zien en Thomas en ik konden wat plaatjes maken.

We zagen daar ook een Zwartkopmeeuw. Daarna volgde een route langs allerlei bollenveldjes, die helaas voor ons deze dag nauwelijks steltlopers herbergden. Rond 18.00u klauterden we een duintop op en genoten we van een heerlijk avondmaal, compleet met gebakken ei, broodjes worst en satébal en slaatjes. Het uitzicht was ook fraai, met hier wel vogels op het bollenveldje. We telden 105 Kemphanen, 2 Bosruiters en een juveniele Zwarte Stern. Net ten noorden van Callantsoog vloog de tweede Blauwe Kiekendief van de dag, dit keer een mannetje. Het werd tijd om koers te zetten naar Den Oever, waar we graag nog meer Lachsterns op de slaapplaats wilden zien. Terwijl Thomas, Pieter en ik het wad voor de eerste keer afspeurden, liep Johannes naar 'de Verzakking'. Dit zijn wat plasjes die een eindje verder langs de dijk liggen. Een minuutje later werden we door een vogelaar gewaarschuwd dat hij in de Verzakking een Grauwe Franjepoot ontdekt had. We gingen er gemakshalve van uit dat de beste man ook Johannes al had gewaarschuwd. Dat bleek niet het geval, want terwijl we richting Johannes liepen, belde hij ons op met de mededeling dat hij een Grauwe Franjepoot gevonden had. Een minuut later hadden we dit prachtige beestje zelf ook in beeld. Het betrof een adult mannetje in zomerkleed. Het vogeltje was druk aan het foerageren. Na een minuut of tien genieten vonden we het welletjes en begonnen we opnieuw het wad te scannen. Al snel zagen we een enorme groep Zwarte Sterns. Thomas telde er ongeveer 1500! De sterns gingen enkele keren als groep de lucht in en dwarrelden dan weer naar beneden, een geweldig gezicht! Uiteindelijk vonden we op afstand ook nog drie Lachsterns, maar die lieten zich toch beduidend minder goed bekijken dan de vogels 's middags in de polder. Nog nagenietend van deze succesvol verlopen eerste dag reden we naar Den Helder, waar we Bij Roelf Hovinga een heel gezellig onderdak geregeld hadden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten