donderdag 29 juli 2010

Driedaagse in noord-Nederland... DAG 2

Iets voor zeven uur bedankten we Roelf voor de geweldige gastvrijheid en reden we naar de Dijkgatsweide. Op een overvliegende Boomvalk na zagen we daar niets bijzonders. Via de Afsluitdijk kwamen we weer in de zuidwesthoek van Friesland, waar ons eerste doel de kijkhut bij Piaam was. Daar hoorden we al snel de soort waar het ons vooral om te doen was: de Buidelmees! We hoorden zelfs twee vogels tegelijk en zagen ook twee keer kort een juveniele Buidelmees. Verder zagen we daar niet veel meer dan 6 Grote Zilverreigers. We vervolgden onze route naar Harlingen. De nationaal bekende plasjes ten zuiden van Harlingen leverden niets bijzonders op. Daarna spoedden we ons naar Westhoek. Aan deze plek hebben we mooie herinneringen, omdat Thomas hier twee jaar geleden tijdens een soortgelijke trip een Bonapartes Strandloper ontdekte. Ook deze keer werd het een waar steltloperfeest, met onder meer geschatte aantallen van 20000 Tureluurs en 4500 (!!!) Krombekstrandlopers. Daarnaast zagen we 90 Bontbekplevieren, 200 Bonte Strandlopers, een Drieteenstrandloper en een jagende Slechtvalk. Tussen al dit geweld deden we erg ons best om een Breedbekstrandloper of nog iets leukers te vinden, maar dat wilde niet lukken. Desondanks genoten we enorm van de af en toe opvliegende massa steltlopers, absoluut uniek in Nederland!

Het was inmiddels al na twaalf uur en we zetten weer koers richting het Lauwersmeergebied. Daar aangekomen bezochten we weer de Ezumakeeg en 's avonds deden we dat nog eens over. Hier zagen we alles wat we de dag ervoor ook gezien hadden (iets kleinere aantallen steltlopers), ook weer de Gestreepte Strandloper (wat dichterbij) en de Blonde Ruiter (nu in het zuidelijk deel). Verder scoorden we hier nog twee Boomvalken, een Havik en een adulte Geelpootmeeuw. Ook maakten we kennis met een voorzichtig, maar duidelijk hoorbaar flatulerende vrouw in de kijkhut in het zuidelijk deel. Deze vrouw kreeg om onduidelijke reden spontaan de naam PEGGY. We zullen haar niet snel vergeten. In de waterberging bij Kollum deden we een vergeefse poging om de Gestreepte Strandloper en een Porseleinhoen te vinden, die hier enkele dagen geleden nog gemeld waren. Even later konden we ook de Grauwe Kiekendieven niet vinden in de buurt van de proefboerderij, waar een paartje zou moeten zitten. Net buiten Vierhuizen vloog er wel opeens een mannetje Grauwe Kiekendief langs de weg. Een gewaagde achtervolging zorgde er wel voor dat we deze schitterende vogel rustig konden bekijken en ook wat foto's konden maken.

Vanuit de kijkhut bij het Jaap Deensgat zagen we prompt een tweede mannetje Grauwe Kiekendief, jagend en op afstand. Verder noteerden we hier een Slechtvalk, een Reuzenstern en vooral veel (670) Zwarte Ruiters. In het zogenaamde Roodkeelplasje zagen we wel een adulte Waterral, maar liet de gehoopte Porseleinhoen zich niet zien. 's Avonds rond een uur of negen deden we een niet al te serieuze poging om een Kwartelkoning te horen bij de proefboerderij. Hier riepen tot een week geleden 2-3 vogels. We hoorden geen crex-crex, maar zagen wel een schitterend vrouwtje Grauwe Kiekendief op een paaltje zitten. Ook goed natuurlijk!

Daarna besloten we dat het wel mooi was geweest en even later parkeerden we bij de Bed & Breakfast in Vierhuizen, die we vooraf geregeld hadden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten