zaterdag 3 april 2010

Breskens III: Zwarte Wouwen en meer...

Door allerlei andere verplichtingen had ik de afgelopen week niet veel kansen om naar buiten te gaan. Gisteren zag ik, rijdend op de A58 op weg naar huis een Smelleken over de auto vliegen. Voor vandaag werd nogal wisselvallig weer voorspeld. Een naar het zich liet aanzien grotendeels droge ochtend en een stevige zuidelijke wind waren voor mij goede redenen om mijn geluk maar weer eens op Breskens te gaan beproeven. Ik stap om 6.15u in Goes bij broer Pieter in de auto en een uurtje later staan we op de telpost. Het is al aardig licht en we constateren tevreden dat de weermannen het voor deze dag wel bij het goede eind hadden. Er staat een zuidelijke wind (4 Bft) en er hangt wat lichte sluierbewolking. Daardoor is het overigens wel behoorlijk koud (6 graden). Het ontbreken van een echt warme zuidelijke stroming en een hogedrukgebied zorgt er jammer genoeg voor dat er van gestuwde trek aanvankelijk niets te zien is. Nadat we gezelschap hebben gekregen van Thomas Luiten, Alain Kind en Pieter Dhaluin wordt het iets beter. De trek blijft weliswaar aan de matige kant, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door een aantal leuke soorten. Tot 11 uur zien we aan 'krenten' een Grote Zilverreiger, twee Purperreigers, twee Zwarte Wouwen, een Havik (plaatselijk zeldzaam, pas mijn tweede ooit op de telpost), drie Beflijsters, twee Kruisbekken en een Geelgors. Daarnaast zie ik ook nog een aantal andere soorten voor het eerst in 2010: Regenwulp (12), Grote Stern (2), Visdief, Oeverzwaluw (2), Huiszwaluw, Boompieper en (ter plaatse) een zingende Blauwborst. Zie hier voor de volledige telling.

De anderhalf uur die we nog hebben, besluiten we in De Blikken bij Groede en het Voorland van Nummer Een te steken. Bij de Blikken kunnen we de doorgaans plaatstrouwe Steenuil niet vinden, maar het regent op dat moment ook volop. De regen zorgt er ook voor dat we het gebied slechts vanuit de auto bekijken. We tellen niet minder dan 34 Geoorde Futen, waarvan er hier ongetwijfeld heel wat een broedpoging gaan doen. Verder moeten we het doen met negen Zwartkopmeeuwen, vier Pijlstaarten en een groepje 'gewone' Gele Kwikstaarten. Als we uitstappen bij het Voorland van Nummer Een worden we weer enthousiast begroet door het 'gemiauw' van Zwartkopmeeuwen. Op het eiland tellen we er 21 en het aantal Zwartkopmeeuwen op de Hoge Platen schatten we op 70.

Een mannetje en een vrouwtje Slechtvalk geven een fraaie show weg door langdurig hard achter elkaar aan te vliegen. Op de Hoge Platen liggen gewoontegetrouw 20 zeehonden. Op de dijk naast het kijkhutje en langs de binnendijkse plas scharrelen aardig wat kwikstaarten. We tellen zes Gele Kwikstaarten, twintig Witte Kwikstaarten en vier Rouwkwikstaarten. Onze laatste stop van deze ochtend is bij een plas in de Braakman-noord. Hier zien we onder meer een Kleine Plevier. Terwijl we naar Goes terug rijden, constateren we tevreden dat vooral Breskens toch weer 'gewoon goed' was, ondanks de tegenvallende trek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten