zaterdag 8 mei 2010

Spannend vogelen op Walcheren...

Om 8 uur stapt Lennart Verheuvel bij mij in de auto om wat op Walcheren te vogelen. We 'doen' eerst het Zandvoortweggebied. Al bij de eerste plas is zichtbaar dat er nieuwe aanvoer is. Er loopt een mooie groep van 19 Groenpootruiters. We zoeken systematisch alle plasjes af en zien aan steltlopers naast de 20e Groenpootruiter ook nog een Bosruiter, twee Rosse Grutto's, drie Witgatjes, een Oeverloper, een Bontbekplevier, drie Kleine Plevieren en de Poelruiter die hier al voor de vierde dag aanwezig is. Verder noteren we twee Wintertalingen, twee Smienten en vijf Tapuiten en weet ik nog een Gele Kwikstaart voor een plaatje te strikken.

Ondanks de lichte regenval van vannacht is net als in voorgaande voorjaren duidelijk zichtbaar dat de meeste plassen in hoog tempo aan het opdrogen zijn. Jammer hoor! We vervolgen onze route naar het Vroon bij Westkapelle. In het natuurontwikkelingsgebied tussen de Hogeweg en de K. de Vosweg is een ongekend aantal Grote Sterns aanwezig (schatting: 800 ex). We zien hier ook minstens 22 Dwergsterns, een 2e-kj Dwergmeeuw, een Casarca, acht Krombekstrandlopers, 2 Bonte Strandlopers, zeven Kleine Plevieren, vijftien Bontbekplevieren, twee Groenpootruiters, twaalf Engelse Kwikstaarten, twee Tapuiten en een Roodborsttapuit. Als er op een gegeven moment een onvolwassen Slechtvalk over het gebied heen vliegt, gaat de hele groep sterns de lucht in. Ze hangen vervolgens minutenlang luid krijsend boven het gebied, een fantastisch gezicht! Als we hier uitgekeken zijn, polderen we richting Vrouwenpolder. We zoeken links en rechts een akkertje af in de hoop een toevallige Morinelplevier te ontdekken en we fotograferen bij Aagtekerke nog een Veldleeuwerik.

Nadat we verschillende opties naast elkaar hebben gelegd, besluiten we wat te gaan wandelen bij de Vier Hoogten. Dat levert een waar orkest aan zingende Nachtegalen, Sprinkhaanzangers, Braamsluipers, Grasmussen en Fitissen op. Eén van de Sprinkhaanzangers laat zich ook fotograferen.

Plotseling zie ik ook vier Beflijsters op de grond scharrelen. Leuk, want dit is toch meer soort voor in een april. Nadat we deze vogels bekeken hebben, praten we even bij met Jaco en Karel die de Beflijsters ook al in de smiezen hadden. Ze vertellen dat het zelfs zes exemplaren zijn en dat ze op dezelfde plek even daarvoor ook een mannetje Gekraagde Roodstaart zagen. We zien even later ook de andere Beflijsters en vinden ook nog een fraai Paapje. Als we de telescoop uit de auto gepakt hebben, kunnen we zowel de Beflijsters als het Paapje nog beter bekijken.

Als ik beide soorten in één beeld heb, duikt plotseling ook het mannetje Gekraagde Roodstaart weer op. Pas mijn eerste dit jaar, jaarsoort nummer 215! Wat een mooie soorten allemaal! Nadat we belangstellende toeristen geduldig één en andermaal het bijzondere van deze soorten hebben uitgelegd, zien we ook nog twee zingende mannetjes Roodborsttapuit en een Tapuit. Alles bij elkaar een uitermate succesvolle wandeling! Op de terugweg bekijken we nog een keer de Poelruiter in het Zandvoortweggebied. Nu loopt ook de Krombekstrandloper die ik gisteren zag in dezelfde plas. Als we ook de andere plasjes nog een keer bekijken, stellen we vast dat de trek onverminderd verder gaat. De Groenpootruiters zijn allemaal verdwenen, maar er lopen nu wel opeens tien Bontbekplevieren en zeven Witgatjes! Het blijft spannend vogelen op Walcheren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten