zaterdag 2 januari 2010

Deltabirding

De kerstvakantie valt dit jaar wel heel ongelukkig. Met nieuwjaarsdag op de vrijdag van de tweede vakantieweek bleef er in het nieuwe jaar nog maar één dagje vogelen over. Ik heb met Johannes Luiten afgesproken deze dag wat in de westelijke Delta te vogelen. Omdat er gisteren een mogelijke Kleine Burgemeester op de zeedijk van Westkapelle is gezien, besluiten we daar te beginnen. Helaas zijn er op de dijk nauwelijks meeuwen aanwezig. Een half uurtje met Pim Wolf en Mark Hoekstein over zee kijken levert onder meer een langstrekkende Geoorde Fuut , een Zwartkopmeeuw en een Sneeuwgors op. We besluiten al snel koers te zetten naar Neeltje Jans. Daar vinden we niet de adulte IJsduiker die al enkele dagen in en buiten de haven bij het Topshuis wordt gezien. Op de kop van de pier bij de Mattenhaven duikt wel opeens een juveniele IJsduiker op. Deze vogel is hier al meer dan een week aanwezig en blijkt heel mobiel te zijn. Twee duiken en een recordshot verder zijn we de vogel al weer kwijt. Ten zuiden van de binnenhaven zit zien we een 1e-wk Kuifaalscholver en onder de viaduct vinden we een Zwarte Roodstaart.

Omdat ook hier de buit binnen is, rijden we verder naar de polders rond Burghsluis. Op de dijk ten oosten van het dorp stuiten we op een groepje Boomleeuweriken en een groepje Rietgorzen. In de Koudekerkse Inlaag ontdekt Johannes in een mooie groep Brandganzen al snel de adulte Dwerggans die al een paar dagen in de zuidelijke Prunje wordt gezien. De vogel draagt ringen (links zwart en rechts metaal, vermoedelijk afkomstig van een Zweeds project) en is in gezelschap van twee hybride Brand- x Dwergganzen. Erg leuk, want vorig jaar ontbrak deze soort op mijn jaarlijst! Op de Oosterschelde zwemt onze eerste Kuifduiker van 2010. Nadat ik een ijdel mannetje Torenvalk gefotografeerd heb, rijden we verder naar de Stolpweg.

Daar worden de laatste weken weer regelmatig jagende Velduilen gezien. We hebben geluk, want één Velduil blijkt vandaag ook overdag wat rond te vliegen. Hoewel de uil zich fantastisch laat zien, krijgt de unieke natuurbeleving toch wel een knauw doordat er heel wat mensen voortdurend achter de vogel aan blijven rijden.

Gewaarschuwd door Pim staan we even later naar een Parelduiker te kijken. Deze vogel is op een volslagen belachelijke plek neergestreken, namelijk in een slootje van nauwelijks drie meter breed. Daar waar ik vorig jaar pas in de laatste twee maanden IJsduiker en Parelduiker zag, staan ze nu op de eerste vogeldag al aangevinkt… In dezelfde sloot zien we ook onze eerste IJsvogel van het jaar. Op weg naar de Prunje vliegt een mannetje Slechtvalk over de auto. In de Wevers Inlaag vinden we binnen een halve minuut het vrouwtje IJseend dat hier al een paar weken zit en in de Flaauwers Inlaag scoren we een Nonnetje en een paartje Topper. In het daaropvolgende half uur rollen we de ene na de andere leuke ganzensoort op. Eerst ‘doen’ we de Ross’ Gans die vandaag langs de Delingsdijk zit en daarna zien we in een gemengde groep Brand- en Rotganzen lang de N59 een Roodhalsgans, een Witbuikrotgans en een Zwarte Rotgans. Die laatste is individueel herkenbaar door lichte pigmentvlekjes op de kop en overwinterde hier de vorige winter ook al. Op het ‘platte van Schouwen’ blunderen we tegen nog twee groepjes van in totaal acht Boomleeuweriken aan. De familiegroep Witbuikrotganzen die eerder op de ochtend nog bij Scharendijke werd gezien, blijkt bij onze aankomst spoorloos. Op de Brouwersdam worden er natuurlijk weer wat jaarsoorten gescoord. We zien daar onder meer flink wat Grote Zee-eenden, vijf IJseenden, acht Kuifduikers en de tweede IJsduiker van de dag. Een korte zoektocht naar de hier al langer aanwezige Zwarte Zeekoet is tevergeefs. Net nadat we besloten hebben de tweede helft van de middag in een Zeearend op de Hellegatsplaten te steken, belt Pim met de mededeling dat de Zwarte Zeekoet nu toch in beeld is. We zijn binnen drie minuten ter plaatse, maar de vogel in kwestie zien blijkt toch wel een hele lastige opgave. Uiteindelijk zie ik hem twee keer een seconde, maar deze waarneming mag geen naam hebben. Hoewel het al laat is, doen we toch nog een poging om op de Hellegatsplaten een Zeearend te zien. We komen daar niet verder dan een jagende Havik en een IJsvogeltje. Desondanks concluderen we dat we vandaag met een bijna maximaal rendement gevogeld hebben. Dik tevreden zet ik Johannes in Ouderkerk aan de IJssel af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten